06 December 2011

BIRTHDAY WISH FOR PEACE OF MIND! :P

HAPPY 2 YEARS  ANNIVERSARY PEACE OF MIND! 
(6th DECEMBER 2011)


hoho...it's been a long time I didn't post anything in PEACE OF MIND~


STAY THE WAY YOU ARE, DEAREST 'PEACE OF MIND'..


with love, Scha d Owner <3

03 August 2011

PUISI INI...


tarian pena mengikut nadi jari...


Puisi ini, 
Tercipta dikala ku sunyi, 
Pena berirama tanpa bunyi, 
Cerita dahulu dan kini, 
Akan digabung menjadi isi,
Sekali berkarya takkan ku berhenti.

Puisi ini,
Permulaan diri untuk berseni,
Perasaan gembira tidak terperi,
Akan ku kecapi sehingga nanti,
Puisi indah setiap hari.

Puisi ini,
Ditarikan pena dihujung jari,
Menyuarakan niat kata di hati,
Satu lafaz indah terjadi,
Dengan iramanya tersendiri,

Puisi ini,
Pembakar semangat ke arah seni,
Seni karya yang tiada ganti,
Disimpan sehingga masa terhenti,
Menjadi kenangan di kemudian hari.


Nadi pena,
Nur Khairunnisha Binti Saleh

25 July 2011

Disturbed!



hehe..this is KaKa..she wanna sleep but she just can't..you know why? because of me! harhar..saje tgk KaKa yg guling sana guling sini nak amik mood utk tido, I pon kacaulah..KaKa pon mls nak layan I..hmm..

biaselah kan..sejak jadi penganggur bertauliah ni, rutin harian I semakin hari semakin boring..bile lah kompeni2 ni nak bagi respon utk application I yg berlambak2 tuh!!haiya..

neway, dear KaKa, sorry ganggu KaKa tito td..:)..lenkali I buat lagi..hoho..


bye allz!



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Powered by ShowMeBlogger.com

20 July 2011

HANDBAG - ACACIA COLLECTION

ALL RM40 include POSTAGE !! Get it now!! ^_^


CODE : ACC001
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU



CODE : ACC002
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC003
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC004
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU



CODE : ACC005
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU



CODE : ACC006
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC007
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC008
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC009
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC011
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


CODE : ACC011
PRICE : RM 40 - inclusive POSLAJU


color : black dan brown
price : RM30

to place the order, you can visit my Facebook AeruneiSha SaLeh
and PM me your favourite handbag's code together with your name and postal address..

Get yours now before it sold out! ^_^

07 June 2011

HAPPY BIRTHDAY DEAR SHA!


7th JUNE 1988

the day I was born
crying all around
know nothing
feel nothing
do nothing
but the sure thing is..
i make the people around me SMILE..


HAPPY 23rd BIRTHDAY SHA..
not a year older, but a year wiser..

Syukur ke hadrat-Mu ya RABBI..
kerana MU, ada nya aku pada hari ini..


*spreadthelove*


06 June 2011

ADVANCED BIRTHDAY WISH & GIFTS

11th May 2011..it's happen on this day! ^_^

first time ni dpt birthday wish & gifts in advance..tersangat advance..awal sebulan kott~:)...terkedu tersedu dibuatny..huhu

alkisahnya...

mister lovie dtg dr JB ke Shah Alam, sebab I yg request soh mister lovie dtg jumpe I..huhu..rindu kot..ngee... lagipun few days after that mister lovie pon nak terbang ke India untuk 4bulan..I repeat..EMPAT BULAN..hmm..so, hajat dihati ni nak jumpe die lah before die fly off kan..

So, bila digabungkan tentatif program mister lovie & I, kitorang dpt jumpe 2hari je..huk2..sedih...sebab time mister dtg Shah Alam tu, I masih ade paper lagi..(msh terhegeh2 utuk final exam lagi..wee..)..so, mister Lovie have to wait lah ..die pon xnak ganggu I study ke ape ke..:)..

done with my final paper for my final semester, one word, MERDEKA! haha...happy teramat bila dah abiz go through final exam week tu..plus plak nak jumpe mister lovie kan..berganda2 gembira..katenyeeee...huhu.

kalo kat Shah Alam ni, xde tempat lain lah I nak bawak mister lovie jalan2 selain Plaza Alam Sentral, SACC Mall , PKNS, & Jusco Bukit Raja..sometimes turun KL jugak..hehe.

so,pada hari kejadian..:)..

time tu dah nak masuk maghrib..so I bawaklah mister lovie pegi SACC Mall, sebab surau kat situ selesa ..I plak tgh cuti..so tunggu jelah..lepas abiz die solat tu, die ckp nak g tandas plak..so i kena tunggu lagi..tunggu..tunggu..tunggu..

tunggu SATU JAM! gosh! 

time tu mmg PANAS dah..otak & hati mmg dah menggeledak dah..mane tak ny..korang bayangkan dengan HANDPHONE die dekat I..cane I nak contact die & tny die kat mane..dah lah tunggu SATU JAM ..dgn penat lagi...I dah tekad dah..kalo die dtg, I tak nak cakap pape pon..huh~ 

duduk salah, berdiri pon salah..last2 I tunggu kat depan OTW nak masuk toilet tu..tibe2 jek ade rase nak toleh blakang time tu...

skali I toleh..

mister lovie tersenyum lebar dengan sejambak bunga ROS kat tgn die..haihh~ time tu I tell you all...rase marah mmg hilang..hmm...

sampai2 je mister lovie tros bagi bunge tu kat I & say "HAPPY BIRTHDAY SAYANG'... ouh~ I'm speechless!! dengan orang ramai yg tgh tgk kitorang..malu but seriously I'm SUPRISED! *crying*

adelah dlm 3 4 minit macamtu  I terdiam..1st word yg keluar dr mulut I " THANK YOU SAYANG"..dlm hati gile byk yg nak dicakap....tu jek yg mampu diluahkan...:)...*thank you very much syg..I really2 appreciate it!*

anyway, dlm jambangan bunga tu ade my Fav Choc..:D BLACK FOREST..hehe..bertambah lagi senyuman I..thanks again love!


ROSES :')


BIRTHDAY WISH FROM LOVE..:')


MY FAV BLACK FOREST..nyummy~


p/s : this song is for you LOVE...hope you are fine there..am waiting for you here..& i'll keep counting the days...

Ne-yo - Never knew I needed 

03 June 2011

BILA RINDU...

It have been 2 weeks I didn't hear his voice...
hmm..how are you my mister lovie?
are you okey?
did you eat well?
 hows the weather there?
did you make new friends there?
hows the people there?
there are more and more questions crossing here & there inside my head rite now!
:'(..I need the answers ..am thinking of you over and over again..T_T

I miss you so bad here mister..
missing you very-very bad~! T_T

hmm..waiting and waiting and waitingg....that is all I can do..
keep waiting for your call, waiting for your email, waiting for your sms, 
waiting  everything about you..
but....
none from you...:'(
ouh! I am madly deeply crazyin' missing you!!


regardless of those above statements, I still have to go through 13 more weeks before this what so called 'crazymissyousituation' will meet the end..

I'm getting myself busy and busy everyday..
with the silent handphone next to me 
and 
the noisy lappy in front of me..

got something that can cheer me up huh?
hehe..ofcoz there's something fun comes up in my mind..
 WATCHING DRAMA & MOVIES ONLINE..teehee...:D


i mish you my mister !!

p/s: inilah yg I buat bila rinduu..:'(

bye2..

REJAB KEMBALI LAGI..ALHAMDULILLAH


Assalamualaikum..

1 Rejab 1432H, Bulan Rejab, bulan ALLAH SWT kini menemui kita sekali lagi...bersama2lah kita mengambil peluang di bulan yg penuh rahmat ini untuk meningkatkan amalan kita sebagai bekalan dunia dan akhirat kelak...InsyaAllah..Peringatan kepada diri sendiri yang sentiasa alpa ini juga..:)

tadi I ade baca pasal fadhilat dan kelebihan bulan Rejab..so I share kat sini lah ye...Have a read ok..;)

FADHILAT BULAN REJAB

Bulan Rejab merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.

Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah BERPUASA. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:

Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka,

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.

Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.


Kelebihan lain bulan Rejab:

Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.

Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.

Rejab bulan Allah, Sya'aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.

Rejab adalah bulan menabur benih, Sya'aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.

Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya'aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.

Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya'aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.

Rejab adalah bulan taubat, Sya'aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.

Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya'aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.



DOA BULAN REJAB:

"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hamba-Mu dan aku dalam genggaman-Mu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepada-Mu sekadar kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah."

25 May 2011

2YEARS in FRIEND-SHIP

ASSALAMUALAIKUM ..HYE THERE! ^_^

2YEARS in FRIEND-SHIP,  special mention to my beloved classmates of class G, 2009/2011...BACHELOR OF QUANTITY SURVEYING (Hons.)..FACULTY OF ARCHITECTURE, PLANNING & SURVEYING..UiTM SHAH ALAM , SELANGOR..

here we are! the Greatest G-rians ever! :* (our last meeting after last paper of final semester)

front: iem, zue, dayah, illi, ika, yana, aini, arep, kush
middle : siti, (me), kb, nom, kak tiqah, imah, manja, intan, es, buddy
back : faiz, ayie, malin, mizo, man, hafiz

brothers and sisters of G,
 thank you so much for the greatest moments within this 2 years..
gonna mish you all!

"I guess this is my way of saying thanks
For catching me when I fall.
Thanks once again for being such a good friend
And being here with me through it all."


hope this '2years in friend-ship' will be a forever friendship!
spreadthelove!

24 April 2011

WE ARE STRANGERS, AGAIN :'(


In relationship, there are easy & hard...
with God's will, if you are meant to be together, you are deserved for each other no matter how...

spread the love!

21 April 2011

JIWA KACAU

YA ALLAH...nape hari ni rase xtenteram sgt..hmm..:'( ...


it is all about HEART~  heartache!!


Dlm keadaan diri yg camni, rase nak g jalan2 plak..nak jln sorang2..hmm...jalan ikut kehendak kaki..tanpa arah tuju..

Pastu rasa nak deactivate FB..FB dah semakin boring ..

Pastu nak makan byk2...secret recipe, big apple, sate kajang, nasi lemak, char kuetiaw..oh! suma lahh~

Pastu nak tgk sunset~

Pastu nak dok tepi pantai dari petang smpai pagi esok, tgk sunrise~

Pastu nak tido dr pagi smpai pagi lagi

Pastu nak melukis ape2 yg ada dlm otak ni..

Pastu nak wat puisi pasal diri yg xberapa nak bertuah ni..

Pastu nak mengarang cerpen , paling tak pon nak wat cerpen psl kehidupan yg aku inginkan

Last but not least, aku tulis ni sebb jiwa aku betul2 kacau! 

sekian..



22 March 2011

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA ^_^

Assalamualaikum..
hye guys!!..entri kali ni cite psl movie ..hehe

this one is MERONG MAHAWANGSA! awesome! :)

ngeee! sgt berpuas hati sebab dapat tgk HMM kat cinema..hehe..

all I can say~ this movie was great..I layan dari awal sampai akhir..huhu..tak tau lak ada certain peeps tak layan cite ni..anyhow..lain org lain pendapat & minat....lagi2 ni pasal sejarah kan..no wonder why certain peoples tak layan sgt..:)

actually I pon tak minat sejarah2 nih..hehe..sebab if nak tau sejarah, perlu lah byk membaca kan...but skrg ni, org dah siap wat filem utk mengimbau balik sejarah dahulu kala..xkan still xdpt layan kot..ngee..as I said b4, different people with different views/opinions...then, don't blow up ur mind to think why they do or don't like this..okeii..same goes with you Sha! ^_^

anyway...billions congratz to KRU STUDIOS for this superb movie..maybe still have weaknesses here & there..(if ade pon, I xtau ..teehee)..tp filem ni antara filem2 terawal keluaran diorang..so millions THUMBS UP laa for them..:P


wait! KRU STUDIOS still got other movies to be shown to us! so don't miss them!



The first horror movie directed by Yusry Abdul Halim


KARAK - Laluan Puaka
- pengalaman benar dari mata saksi -
release date : 26 May 2011
starring : Shahir AF8, Sheera Aiyob, Along Eyzendy, Kilafairy, Sidek Hussin



 A romantic comedy written and directed by Nizam Zakaria involving talking turtles & produced by KRU STUDIOS 


release date : Coming soon
starring : Tiz Zaqyah, Airel Zafrel, Zizan Raja Lawak, Farah Fauzana, Bob AF2, Fizz Fairuz, Norhayati Taib, Munir, Tauke Raja Lawak, Daus AF8, Harun Salim Bachik

p/s: sokonglah industri filem Malaysia..hihi..peace world!

16 March 2011

4 JENIS MANUSIA


Khalil bin Ahmad menyatakan, bahawa darjat manusia terbahagia kepada empat macam, iaitu :

1. Manusia yang tahu (mengerti) dan dia tahu bahawa ia tahu. Yang demikian ialah manusia yang berilmu, yang boleh dijadikan pemimpin.

2. Manusia yang tahu, tapi dia tidak tahu bahawa dia tahu. Orang yang demikian sedang tertidur, dan perlu dibangunkan.

3. Manusia yang tidak tahu, dan dia tahu bahawa dia tidak tahu. Orang yang demikian perlu dibimbing supaya menjadi cerdas.

4. Manusia yang tidak tahu, dan tidak tahu bahawa dia tidak tahu. Orang yang demikian haruslah dijauhi.


* from trusted sources


P/S : which category am I?which category are you? for sure, we are not in the fourth category ok! insyaALLAH..^_^

11 March 2011

AKHIRNYA...SYUKUR YA RABB!



WHOAAA!!

hari ini ialah hari KERAMAT utk budak2 under JABATAN UKUR BAHAN, FAKULTI SENIBINA, PERANCANGAN & UKUR UiTM Shah Alam...sebab harini kitorang submit Final Draft utk Final Project/Dissertation...hehe..

I dah submit before pukul 10 pagi lg....SYUKUR ALHAMDULILLAH kpd yg MAHA  ESA..dgn izin & rahmatNya, I boleh siapkan keja ni ON TIME! perasan pada saat ini xterKATA, xterLUAH..speechless! happy sgt! walaupun seminggu ni asik tido akhir ..tp rasa segar semacam je..ngeeee~

thanks a bunch to those yg tolong I dlm pembikinan dissertation ni..my supervisor, my family!..:')..my classmates, my housemates, and MR LOVIE..:')...thank you sgt2 tau!!

flash back!!

byk sgt kesulitan & kesusahan & dugaan (& sewaktu dengannya) semasa pembikinan dissertation ni...haih~..antaranya..

1. respondent kurang! respondent2 zaman ni mcm VIP dah I tgk...susah beno nak jawab questionaire..huh! lagi2 yg hantar thru' postal..dahlah duit byk abis kat situ, diorang plak xreply..ase nak nanges ! kecewa ok! alternative kedua yg digunakan is by hand...yg ni berjaya cket sebb melalui bantuan mak & bapak..hmm.kesian diorang..sgt2 concern dgn I punye dissertation ni..sanggup kesanasini carik respondents..thanks mom & dad..i love both of u so much!:')

2.mister Lappy wat hal 2 minggu b4 submit !..gilaaa~ hahaah...cuak kot time lappy wat hal..cane nak wat keja? ...lagi2 di saat semangat yg sedang memuncak & membara..yela..2 minggu lg nak anta..xkan masih malas2 nak wat kan..hmm..sebb dah terdesak sgt, terpaksalah anta mister lappy pg klinik die..kaching3! duit kuar lagi wei...tp xpe..anything utk dissertation ni..huhu..

3. time mlm b4 anta pon ade masalah gak..haihhh~dah abiz print & tinggal nak binding je lg..tp org yg keja kat tmpt binding tu leh lak wat silap..binding terbalik!grrr~dahlah x bawak pendrive n back up ok! BUT~ nasib baik I ada simpan dlm email..so terpaksa lah online n print balik..baru leh binding..hmm..penat!

Masalah yg len tu malas nak cita..haha...cukuplah 3 mslh besar ni je...hmmm

p/s : to those yg akan wat Final project/Dissertation nnt..do your best ok...ape2 masalah yg timbul, hadapi dgn tenang...ngeee...Best of Luck!

21 February 2011

HAPPY BIRTHDAY LOVE!


21st February 2011


I have waited for this day all year..to celebrate your birth my dear~

Now that your birthday is here, I can't wait to tell you that you are the one I revere.... I love the closeness that we share..I love our times together...

HAPPY BIRTHDAY MY DEAREST MR LOVIE!

You are my other half that I will always see~
I LOVE YOU DEARLY VERY MUCH!

Wish you many happy returns and may ALLAH bless you always love!

p/s: 4 u dear ~ 143

I am everything I am...Because you LOVED me~ 

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all


You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me


You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you


You were always there for me
The tender wind that carried me
A light in the dark shining your love into my life
You've been my inspiration
Through the lies you were the truth
My world is a better place because of you


I'm everything I am
Because you loved me...


HAPPY BIRTHDAY once again love~ 

15 February 2011

NIKAHKAN LAH DIA~



"Bila telah datang (untuk melamar) kepada kalian seorang lelaki yang kalian redhai agama dan perangainya (akhlaknya), maka nikahkanlah dia, bila kalian tidak melakukannya, nescaya akan terjadi fitnah di bumi dan kerosakan yang bermaharajalela." 
(Riwayat At Tirmizy, Sa'id bin Mansur, At Thabrani, Al Baihaqi dan dihasankan oleh Al Albani)"


p/s ; girls out there! :)

CINTA YANG SEBENAR2NYA CINTA!



Ada  sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu, walaupun langit telah mulai  menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu,  Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah:

"Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan  cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua  perkara pada kalian, Al Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai  sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku,  akan masuk syurga bersama-sama aku."

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata  Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.  Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun  menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali  menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya  sudah tiba.

"Rasulullah akan meninggalkan kita semua,"keluh hati semua sahabat kala itu.

Manusia  tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda  itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap  Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar.  Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan  menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih  tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan  keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas  tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru  mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak  mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah  yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah  membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?"  "Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,"  tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan  yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu  hendak dikenang.

"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan  kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah  malakul maut," kata Rasulullah.

Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut  datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut  sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah  bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu  dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.

"Pintu-pintu  langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga  terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata  tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.

"Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi.

"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"

"Jangan  khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman  kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad  telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan  tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah  bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

"Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh.  Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan  Jibril memalingkan muka.

"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.

"Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril.

Sebentar  kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak  tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua  siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku."Badan Rasulullah mulai  dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar  seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya.  "Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku, peliharalah shalat dan  peliharalah orang-orang lemah di antaramu."

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat  saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali  kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

"Ummatii, ummatii, ummatiii?" – "Umatku, umatku, umatku"

Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?

Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi

Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

Semoga kita hargai segala pengorban Rasulullah SAW

-Sumber dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Layari http://www.islam.gov.my