29 December 2010

NENDA DALAM KENANGAN



with arwah nenek (bapak beloved mother)...:'(


our last Aidilfitri with arwah nenek..2010..:'(


gonna mish u nenek..


28 DECEMBER 2010....Nenda tersayang pergi meninggalkan kami selama2nya..:'(...

sedih ar bila dengar berita nenek xde lg..hmm..baru je beberapa hari yg lepas I melawat nenek...;'(..dgr story2 nenek yg best..suka sgt dgr story2 die lbh2 lg kalo die dlm dunia die sendiri...=D ..

tp sume tu tinggal kenangan..skrg nenek dah xde...story2 dlm dunia die pon dah xde...gelak tawa nenek pon xkedengaran lagi..;'(..

plg sedih..xsempat nak jumpe nenek...dtg2 kampung je nenek dah slamat dikebumikan...family I jauh dr Kuching..perjalanan take more than 1 & half hour nak smpai Kuching ni..hmm..tp xde yg nak dikesalkan..sebb family I dah jumpe die beberapa hr yg lepas..syukur sgt2~

buat nenek....

semoga aman dan tenang disana..kami disini sentiasa mendoakan nenek disana...Load of love to u nenek...rindu nak dgr story2 dongeng nenek...we love u always...semoga roh nenek dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..aminn....

AL FATIHAH


27 December 2010

JIRAN AKU

pada hari Jumaat mlm Sabtu yg lepas...jiran I buat kenduri doa selamat..biaselah ..cuti sekolah nak abes dah..so wat lah kenduri doa selamat sket utk anak2 cucu2 yg nak bersekolah ...:)

seperti biasa, yg umah disebelah ni (umah kami ler ..teehee) dijemput utk menghadiri majlis tu...mjls kecil2an je..just jemput saudara mara n jiran2 terdekat...

kalo ikut adat kat sini..time kenduri doa slamat ni diiringi skali dgn majlis tepung tawar... kebiasaan lah...hehe..n mlm tu, jiran I yg sebaya dgn I ni..buat masalah ! grrrr~ adakah patut time diorang nak bertepung tawar tu, I & adik pompuan kena skali..gila malu! hahah...tp sebb dia ni jiran kesayangan I kan,,,xpe2..ada ubi ada batas..ada hari aku BALAS..harharhar (ketawa jahat)

well cita balik pasal jiran I ni..die ni lelaki..dah berpunya kot..haha...& dia baik sgt..skrg ni menuntut kat UMS kat Sabah..hehe..

buat jiranku...belaja elok2..semoga ko berjaya dunia akhirat...amin...




before turun kenduri...wif my little sista..;)

p/s : gmbr dgn jiran xde..hoho..

KEHILANGAN YANG TIADA GANTI

korang penah kehilangan x?xkesah la ..kawan , keta, handphone...etc...

this time I nak story cket pasal KEHILANGAN SESEORANG YANG MEMANG TIADA GANTI..

I xsure bila tarikh keramat ni...tp pd tarikh tu lah...dunia ini telah kehilangan seorang insan yg diberi nama E-ONE..

arwah adalah seorang sahabat kepada adik perempuan I...sama sekolah kat teknik..n after form 5 , arwah dpt sambung studi kat POLIKU (politeknik kuching )..dan semester 4 ialah masa utk diorang latihan industri...

hmm....baru je nak masuk minggu ke 3 membuat latihan industri di kilang kelapa sawit, arwah dah pegi meniggalkan dunia fana ni utk selama2ny....bagi I, kisah kemalangan yg menimpa arwah ni sgt tragik..wpon I xkenal dgn arwah..tapi sedih sampai nak tido mlm pon bdn menggigil....lebih2 lagi bila baca FB arwah..ya ALLAH...sekelip mata je arwah xde...pagi tu, baru je 1hour arwah online b4 arwah terlibat dlm kemalangan yg tragik tu....;'(

ade sorang lg yg terlibat dlm kemalangan tu, tp kawan arwah yg sorang lg koma..& hope beliau cepat sembuh...tp arwah meninggal di tempat kejadian...:'(..(time nak cite ni pon tgn I menggeletar ..:'( ..)..

hmm..kemalangan ni masuk dlm brita ..if I xsilap...dlm SARAWAK UPDATE...kalo korang nak bace , korang search je ' student squashed in machine '....lebih kurang mcm tu la..sorry xsure sgt sebb I xbaca & xsanggup nak baca...hmm..

last week, adik I dpt tahu yg gmbr arwah time kejadian tu diletak dlm sarawak update jugak...yg ni I tgk...tu pon tgk dlm size gambar yg kecik...seriuosly mmg xsnggup nak tgkk~ :'(..tp hati ni kuat nk tgk ...hasilny..mlm tu, bdn xselesa & tido yg kurang lena sebb mengenangkan arwah..hmm...(yg ni korang cari sendiri la..kalo gmbr tu blom diremove lg)..

byk yg berlaku b4 arwah meninggal...antarany ialah..."arwah sempat bergurau dgn rakan2ny...dimana rakan arwah mngatakan yg arwah ni xpnjg umur utk berjumpa dgn rakan2 arwah yg len..well~ it happen..arwah mmg xsmpat nak berjumpa dgn rakan2 ny yg lain...:'(

ALLAH SWT lebih menyayangi arwah..semoga arwah tenang disana dan rohny dicucuri rahmat..semoga arwah ditempatkan bersama org2 yg beriman....amin...

AL-FATIHAH 
p/s mari kita bersama2 sedekahkan AL-FATIHAH buat arwah dan insan2 lain yg telah pergi dahulu sebelum kita..

friends~....hargailah insan2 yang ada disisi kita ..selagi hayat dikandung badan..selagi itulah kita berjasa & mnghargai sesama kita...




24 December 2010

TER ' MISH ' YOU AGAIN..:'(


my LOVIEDOVIE! .. i miss & i missed & will miss u ok! sobs.

dulu, bulan Disemberlah bulan yg dinanti2kn setiap tahun..(sebab tett..:P )..tp tahun ni..nak Disember cepat abiz..sebb leh keep in touch dgn myLovie ..huk2..skrg ni myLovie berada di satu tempat, where this place is his dream place I guess..tempat ni (mtk maaf, I je yg tau ..tehehe) mmg I tau dia nak sgt2 pegi & dok situ...but Allah is the MOST GREATEST & MOST PERFECT PLANNER...he had planned everything for us..Allah lebih tau apa yg selayakny utk kita...mungkin ada hikmah disebalik ny..

and now, luckily... myLovie dpt pegi tempat tu time cuti semester ni..wpon cuti dia 3minggu jek..but I presume that is better than never ..SYUKRAN YA RABB! ;)..


to my dearest LOVIE,

hope everything goes well.... maximize your time there...yea I'm missing u but  your dream will always keep abreast with my continuous support dear... much love ! :')


p/s :this song is for u love...

KERNA KU SAYANG KAMU...


22 December 2010

MEET MY SWEETIES!

Wanna meet my Sweetiesss? 

ouh!! here there are! these are my sweetie2 pie!! =D

ni lah THE BEST GIFT EVER time I sampai umah awal cuti semester aritu..=P...

14 November 2010..

birthdate diorang..& haritu jugak I balik Sarawak...thank u so much to their HOT MAMA, si TANTEK for these wonderful & cheerful kittens! hehee...seriously~..kehadiran sweetie2 pie ni membuatkan hari2 I di rumah busy...hehehe..

time update entry ni pon sweetie2 pie tgh berlari ke sana sini..menggigit disana sini..& for sure brg2 I jadi mangsa keadaan..& plg best skali diorang ganggu my little sister kat sebelah ni...hahaha...can't stop them from playing & being naughty! huhh~

Lets meet them up!


this one is RARA.. :)




this one is TUAH..:)



the smallest among them..si bongsu..& we called it OSHU..:)



yg ni..the largest one..named QIQI..:)



& lastly, this is my dearest KAKA..:)

p/s : sowie gmbr xclear..sebb camera HP ni kureng cket..lgpon sweetie2 pie ni ssh nak diambik gmbr~


story cket lg pasal sweetie2 pie I nih~

time diorang baru 2 ke 3 minggu...boring sgt..sebb apa yg diorang tau...menyusu jer...main pon xpandai lg.. & start umur diorang sebulan..theres they go! they can bite oredi! yippie..& today..umur diorang sebulan 8 hari...mmg umur2 mcm ni lah diorang kuat bermain! teramat kuat ! semua nak digigit! semua nak dipanjat! semua nak dikejar!hehe...

yg I plg happy skali..bila diorang main kat dlm umah...diorang x 'shi shi' merata2....diorang melepas kat dlm kotak je..hehe..so..bila diorang main2...I just tumbangkan kotak tu utk memudahkn mereka masuk..& mesti letak paper la...nnti kotak kotor, xde kotak lg daaa...:'(

whoa!..mmg xabis kalo nak stroy psl diorang ni..hehe..skrg ni pon tgn I buat 2 keja..menaip & menangkap sweetie2 pie ni...

gonna mish them badly later on...hmm...akan jumpe diorang balik 5 bulan akan dtg...huwaaa~ :'(




20 December 2010

HAPPY 1ST ANNIVERSARY * PEACE OF MIND *

almost forgotten about it! pheww~


HAPPY ANNIVERSARY MY *PEACE OF MIND* aka MY BLOG...(6th DECEMBER 2010)..ngehehe...


waahh....you are 1 year oredi....time past so fast!

MY NEW TEMPLATE!

hari ini I update blog..tukar template baru...heheh..


amacam?ok x?warna dah ok tp stil xok lg kan? haiyakkk~ i'll spend other time for this again later...

aktiviti hari ini :

1. bermain dgn anak2 kuceng yg shumel~ ;) (gmbr2 diorang nnt I kasi tengok ok.)
2. masak memasak
3. makan2
4. online
5. kemas umah
6. menjenguk dissertation tp I xbuat....minta ampunn..:'(

tengok! sekarang dah petang...nak MAGHRIB dah ponn...cepatny masa berlalu...




05 November 2010

oh INBOX!

frustrated! haihh~

my FB inbox cannot be access..

why huh?

watever, my inbox now is empty..hope can access it after this...(think that maybe the inbox is overloaded!)

p/s : sorry to those guys who sent msg through inbox..can't help it...can't read ur msgs..really sorry~

tp sebnrny kan...saya mmg jarang buka fb inbox tu...teehee....


^_^

bla..bla..bla..

assalamualaikum~ ^_^

arini hepi sgt sebb semlm tido lena wpon bunyi "pom pam pim pum " sana sini...xpe...it is their hepi day! juz give them chance to be happy oo...=D

sbg pengisi masa lapang ni...aku download U Torrent utk mendownload muviessssss~ har..har...har...( ketawa jahat) .ni link if korang nak download installer utorrent..hihi..


sekarang ni, sesi mendownload muviezz! AT THIS MOMENT... i have almost 10 list in torrent engine, waiting for their turn to be download..huahuahua..cepat lah wahai torrent..aku burink ~ nak tgk muvie~ sob.sob.sob..

movie2 yg aku tgh nak download ni , most of them are HINDI MOVIES~..teeheee...sorry guys..i  am one of bollywood movies' fan~ for sure, everytime when I'm on my 'download muvie' session, bollywood movies are owez the priority hokay! =)


ok guys...gtg...have to do my revision for my last paper this sunday! wish  me luck! 

adios ^___^


04 November 2010

TAK TIDO SEBAB ENGKAU!

assalamualaikum...salam yg xberapa ceria dr saya yg kurang ceria hari ni...huk2 :(


pheww! done with my construction economics paper just now...hurm....byk yg aku lalui b4 nak duduk exam ni..di antarany ialah :




xdpt jd sleeping beauty!

TIDO SETENGAH JAM SAHAJA DALAM MASA 24 JAM ...

haish~ pantang betol aku kalo masa tido diganggu...tehee...ttp sebb dirimu wahai EKONOMI, aku sggp xtido..tido setengah jam tu pon mcm dalam perahu bagai..terhuyung hayang...


aku tido pukul 6pagi..uhuk2 :( pastu set alarm pukul 630pg...uwargghhhh~ did my last revision & off for exam..


the QUESTIONS in THE EXAM : no komen..have done my best ! & now I leave the rest to ALLAH SWT..


time tulis entry ni : kepala pusing2, badan sakit2, perut kosong...& waiting for McD delivery.


my fav. mcflurry oreo :) nyum2



& my dearest double cheese burger !wee~



dah sampai pon! time to eat ! c ya! adios! ^_^

02 November 2010

HELP ME PLEASE! :(

wahhhh.....i got 2 more paper to go....best!!!

coming up is cuti semester... wat to do??haihhh~

to do list :-
1. distribute questionnaires to contractors in Kuching area.  but how????waaaaaa....
2. hang out with ma friends maybe. but who?????
3. get to finish up my disertation's analysis maybe.  but when???



OMG! boleh G**A mun camtok eh....know wat to do tp benda ya msh subjektif gik....xsuka eh! grrrr!


for sure, mesti cuti sem kali tok xbest! tersgt pasti..hmm...watever..hadapi dgn senyuman...hihi.


never mind laa...when the times come...tet...tet...tet......weee~


best of luck sha!!


bla bla bla bla....adios! =D

21 October 2010

my sis's graduation day!! :)





Date : 17th October 2010
Place : UPSI, Tg Malim, Perak
Diploma Pendidikan Perdagangan & Keusahawanan

dear Nur Khairunnass Binti Saleh
- congratulation on your graduation
- be the best teacher ever!
- goodluck!

26 July 2010

p.r.e.t.e.n.d.i.n.g

i'm pretending
to be the best ever
who will always on the top

i'm pretending
to be the cheeriest ever
who have no worry in life

i'm pretending 
to be the coolest ever
who accept whatever people do

i'm pretending 
to be the simplest ever
who follow the flow

i'm pretending 
to be the most clever ever
who knew everything

i'm pretending 
to be the richest ever
who have everything in life

i'm pretending
to be the strongest ever
who have extraordinary power than other


whatever it is..since you are pretending..you are NOTHING!!

keep on pretending to be nothing dude..


if u wanna be
what u wanna be
be what u wanna be
and u will be
what u wanna be


sharing is caring!! ^_^


24 July 2010

i love diz song badLy!

FLY by HILLARY DUFF






Any moment everything can change
Feel the wind on your shoulder
For a minute all the world can wait
Let go of your yesterday

Can you hear it calling?
Can you feel it in your soul?
Can you trust this longing and take control?

[CHORUS]
Fly
Open up the part of you that wants to hide away
You can shine
Forget about the reasons why you can't in life
And start to try
Cause it's your time
Time to fly

All your worries, leave them somewhere else
Find a dream you can follow
Reach for something when there's nothing left
And the world's feeling hallow

Can you hear it calling?
Can you feel it in your soul?
Can you trust this longing and take control?

[CHORUS]
Fly
Open up the part of you that wants to hide away
You can shine
Forget about the reasons why you can't in life
And start to try
'Cause it's your time
Time to fly

And when you're down and feel alone,
Just want to run away
Trust yourself and don't give up
You know you better than anyone else

Any moment everything can change
Feel the wind on your shoulder
For a minute all the world can wait
Let go of yesterday

[CHORUS]
Fly
Open up the part of you that wants to hide away
You can shine
Forget about the reasons why you can't in life
And start to try
Fly
Forget about the reasons why you can't in life
And start to try
'cause it's your time
time to fly

Any moment, everything can change


I GET TO SING THIS SONG EVERYDAY! IT SUMTIMES MAKE ME FEEL MORE CONFIDENT AND BELIEVE IN SELF...GREAT SONG TO BE SHARED WIF U ALL....


sharing is caring..


hidup mesti ceria!!

22 July 2010

sejenak bersama iberet folic 500

iberet folic is the combination of iron, vitamin C and B complex including Folic Acid. Iron is provided in a sustained-release system (Gradumet).


iron is required for hemoglobin (Hb) production .... iron deficiency will cause production of smaller red cells, which contain lower level of Hb ad can cause microcytic hypochromic anemia > aku pon xtau mende ni..hmm

yang pasti...aku mesti mkn IBERET FOLIC ni....sape2 nak tau lebih lanjut pasal ubat ni...google la sendiri ye..and share2 la skali..hehe...

kalo sakit..kite mesti berusaha utk mencari penawarny...Segala keajaiban itu semuany dtg dari ALLAH SWT...

Ya Allah..semoga hambaMu ini kuat imannya..kuat pegangannya..kuat rohaniny...kuat semangatny..kuat usahanya...kuat fizikalnya...kuat mentalnya...kuat cintany kepadaMu ya ALLAH..kuat harapannya...dan kuat segala2nya dalam menjalani kehidupan ny di dunia demi kesejahteraan di alam akhirat...InsyaALLAH...

sharing is caring....

hidup mesti ceria!


10 July 2010

Isra' & Mikraj

assalamualaikum..x lama lg rejab berganti syaaban dan ramadhan akan menyusul tiba...dlm bulan rejab , ada satu hari yang meningatkan kita kepada peristiwa besar dan bermakna utk semua umat Islam..peristiwa tersebut ialah peristiwa Isra' Mikraj yg berlaku pada hari 27 Rejab tahun ke-11 drpd kerasulan Nabi Muhammad S.A.W mengikut jumhur ulama...

di bawah adalah rentetan peristiwa isra' dan mikraj....

1. Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika’il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam (‘alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan “khatimin nubuwwah”. Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan “Israk” itu.

2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah. ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah; iii. Baitul-Laham (tempat Nabi ‘Isa A. S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin ‘Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab- Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

- Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir’aun sebagai Tuhan).

- Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

- Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

- Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

- Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

- Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

- Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

- Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab- Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

- Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

- Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

- Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 RejabRasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

1. Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

11. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi ‘Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.

111. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S.

1v. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.

v. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

v1. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejabv11. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma’mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, “Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha’if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH”. Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, “Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- ‘ALIYYIL-’AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga”. Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab11x. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut “al-Kursi” yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

1x. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur ‘Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

x. Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 RejabAllah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan ‘Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah ‘Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

5. Selepas Mikraj

Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu’alam.

(Sumber : Kitab Jam’ul-Fawaa`id)

Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S. W. T. : “Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.”
(Surah Al-Israa’: Ayat 1). wallahua’lam..

SUMBER:

http://fullfilth.blogspot.com
Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. – 27 Rejab

Bukti kebesaran Allah SWT, batu tempat duduk Nabi Muhammad SAW sewaktu Israk Mikraj sampai kini masih tetap terapung di udara. Pada saat Nabi Muhammad hendak Mikraj batu tersebut nak ikut bersama, tetapi Nabi SAW menghentakkan kakinya pada batu tersebut, maksudnya agar batu tersebut tidak dibenarkan ikut.
Kisah Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW tentang batu gantung tersebut yang berada dalam masjid Umar (Dome of the Rock) di Lingkungan Masjidil AL AQSA di Yarusalem (Baitulmuqadis) .

Foto ini dari seorang hamba Allah sewaktu melawat Al Aqsa (yg sebenarnya) di Jerusalem, Subhanallah!! Foto ini dapat dibolosi kerana tidak diketahui oleh pihak Israel yang berkawal dan menjaga tempat tersebut dengan ketat.

Sampai sekarang masjid "dome of rock" ditutup untuk umum, dan Yahudi telah membuat masjid lain iaitu Al Sakhra tak jauh disebelahnya dengan kubah "emas" ( yg sering terlihat di poster2 yg disebarkan ke seluruh dunia dimana2 ) dan disebut sebagai Al Aqsa, untuk mengelabui umat Islam dimana masjid Al Aqsa yang sebenarnya, yang Nabi Muhammad SAW pernah sebutkan Al Aqsa sebagai "masjid kubah biru".
Sekarang ini masjid Al Aqsa yg sebenarnya sudah diambil alih oleh Israel dan merancang untuk dihancurkan untuk diganti sebagai tempat ibadah mereka kerana bersebelahan dengan tembok ratapan bangsa Yahudi.

Sumber : http://badar-intersaber.blogspot.com 

sharing is caring
wallahua'lam... 

06 July 2010

i am NOT!!

i am
not lazy!!!

i just rest
before
i get tired!!!

11 May 2010

FORGIVE & FORGET

assalamualaikum & salam ceria!!

FORGIVE & FORGET
>>not words of the day BUT words for whole life<<
suddenly cross in mind to write sumthing about FORGIVE & FORGET...

ermm...what is forgive ??what is forget??

personally...for me...
  • forgive is an action where we are willing to accept what people had done to us..without any other revenge or intention to pay back..with or without apologies from the person...
  • forget is where we act as nothing was happen before..yes!we try to act that nothing as such was happen before...at first..it might be hard and hurt ...but as u live..u will feel better because you are in a cool situation called "redha"...redha ..is where we accept everything happen and it is happen with cause & reason...
check it out!!
  • some people do forgive but they never forget...
  • some people do not forgive because they forget to forgive...
  • some people forget, and they do not forgive....
  • some people do not forgive and do not forget..
  • some people forgive and forget..
which category am I?? Which category are you??
Am I forgive and forget?? Are you forgive and forget??

You may say that you are forgive and forget..same goes with me too...but...don't you realise that when something happen...you might ready to forgive...but little voice inside your heart...will say that..."u will feel what i felt"...>>REVENGE<<

this is not forgiving yet..hmm...yes!!it is not!! when you forgive, it is must keep abreast with forget...i do remind myself....Aeruneisha Saleh...if u don't forget..u are not forgiving!!

sooooo......do forget if u want to forgive....




friends...lets be forgive and forget...


allahu'alam....
assalamualaikum..^_^

10 May 2010

Lelaki bersuara wanita..:))

assalamualaikum & slm ceria...hehe...

nak cite cket...mlm 8hb Mei 2010..my bro,my sis n my brother in law to-be pergi uptown kat shah alam tu......Ya ALLAH..dekat nak setahun dah aku dok shah alam ni...xpenah lagi aku tgk keta parking sepanjang tu...tp alhamdulillah...100 yg datang...1000 yg balik..hehe....xde masalah nak cari parking..sekejap je dah jumpa..

ggrrrrrrrrrrrrr....gile ramai org ..:)...mata dah xnampak barang2..nampak manusia je..haha.. tp yg paling bestnya mlm ni....kitorang berkesempatan mendengar suara seorang lelaki yg exactly mcm perempuan.....especially time dia menyanyi...semua tau kat uptown tu ada pentas tempat orang karaok kan?:P..bila dengar je lagu "tak mungkin kerana sayang > Alyah"....tergamam jugak ar..time ni xtau lagi sape yg menyanyi..."uihh....sedap jugak suara pompuan nih.."...aku dan abg aku tros pegi tmpat kaoke tu..huhu...

tgk dr jauh..mcm lelaki...berdiri depan pentas..""ohh!!memang lelaki""..haha...lagi la aku tergamam...gelak pon ada....depan pentas tu mmg penuh dengan manusia yg keep wondering .."biar betul lelaki ni suara mcm pompuan"..hehe..ape yg xbetulny makcik pakcik abang kakak adik2 oiii...dah lelaki tu dok menyanyi depan pentas tu...:))..

abis je lagu tak mungkin kerana sayang tu..dia nyanyi lagu pulangkan pulak...waaaa....mmg aku xberhenti gelak....bkn ape..aku gelak sebb xpercaya...haha..:D...aku sempat ambil video ..tp biarlah aku simpan video ni utk diri sendiri...hehe..

weeeehaaa...kesimpulannya....setiap orang ada keunikan dan kelemahan masing2...kadang2 kita sendiri xtahu yang mana satu kelemahan dan kekuatan kita..jgn berharap nak ada kebaikan je ye...ALLAH maha mengetahui..Dia lebih tahu yang mana terbaik utk hamba2-Nya...allahu'alam...


Everyone is gifted, but some people never opened their package..

yupp...everyone is gifted ok...:))

mulai sekarang..nilai la diri anda sebaik2nya.....muhasabahkan diri selalu....peringatan utk diri sendiri jugak....gunakanlah keunikan dan kekuatan anda pada niat, tujuan dan jalan yg betul....kelemahan tu...jadikan ia sebagai pendorong utk lebih maju kehadapan...

terimalah diri anda seadanya...kalo bukan kita sendiri yg nak trima..sape lagi kan??nak hrpkan org len terima..diorang sendiri belum tentu dpt trima diri mereka sendiri...yang penting..says ALHAMDULILLAH kepada ALLAH yg maha kuasa..


that's all...have a nice day!!

assalamualaikum...